Der er kommet en masse nyt værktøj i dit værksted. Det er julegaver, som du har fået. Du har længe gerne villet have en ordentlig – men stationær båndsav. Og sådan én har din viv givet dig i julegave. Du vidste godt, at du ville få den. Der skete nemlig det, at hun en helt tilfældig eftermiddag fik dig hevet med hen til byggemarkedet, hvor du selv fik lov til at vælge den model, som du syntes bedst om. Hun betalte bare for maskinen. Du måtte også selv sørge for at få båndsaven installeret ude i værkstedet. Det var faktisk en sjov oplevelse. Og det var sjovt, at hun tog initiativet til, at I skulle i byggemarkedet. Det er ellers ikke hendes yndlingsshop.
Værktøj forpligter?
Du fik dog også at vide, at nu, hvor du har fået en båndsav, så kunne du måske lave en ny fod til juletræet? Traditionen hos jer, at I køber juletræet den 21. december. Ok, det kunne du godt finde tid og træ til. Så din båndsav blev faktisk taget i brug, inden du officielt fik den i julegave. Men dine børn havde åbenbart også brugt tid i byggemarkedet. De gav dig nemlig et skruetrækkersæt og en smart fugepistol i julegave.
At du så også fik et skruetrækkersæt af din bror var lidt uheldigt. Nu skal du jo bytte det til noget andet. Du skal derfor i byggemarkedet for at finde ud af, om du kan få pengene, den har kostet, eller om du skal købe et eller andet stykke værktøj fra Stanley, som du ikke har i din samling. Og da der er udsalg i byggemarkedet, så ved du, at det bliver lidt hektisk. Du overvejer, om du skal tage børnene med i byggemarkedet. Det kan være, at de kan give dig en idé til at finde noget, som du kan bytte skruetrækkersættet med. Hvis ikke, så kan du da altid købe søm, skruer og raw plugs. Det er altid sådan nogle småting, man lige står og mangler, når der fx skal hænges et billede op. Så det er måske slet ikke en dårlig idé: Du skal bytte det skruetrækkersæt, som din bror gav dig, til et stort udvalg af søm, skruer og raw plugs.
Intet slår nyt værktøj
Du går ud på dit værksted – deromme bag ved huset. Du finder skruetrækkersættet frem og vil tage det med dig ind i køkkenet og få det lagt i et indkøbsnet. Men inden du går tilbage til huset, så kan du ikke lade være med lige sådan at kærtegne den nye båndsav. Du er edderspændt glad for den. Og for din viv. Men hvad sker der, selvfølgelig? Din finger kommer til at kærtegne båndsavens klinge på den forkerte side. Blodet styrter. Du må skynde dig ind i køkkenet og finde førstehjælpskassen frem. Du efterlader skruetrækkersættet, hvor du fandt det. Du får renset såret og lagt en kæmpe forbinding på fingeren. blodet dunker i fingeren. Og du ærgrer dig grundigt over, at du var så skødesløs. Værktøj kan jo være farligt. Også selv om man er voksen.
Det store ønske: En ny båndsav
I år fik du ikke dit højeste ønske opfyldt til jul. Det er lidt øv. Men der er ikke noget, du kan gøre ved det. Du bliver nødt til at give dig selv den gave, som du virkeligt gerne ville have haft i julegave: En båndpudser – se her.
Du har nemlig et projekt, som du gerne vil arbejde på selv. Uden indblanding fra andre. Det handler om køkkenbordet. Det er sådan en træplanke. Og den var dyr. Men den er af rigtig god kvalitet. Den skal bare lige slibes op og have mat lak igen, så den kan komme til at se ud som ny. Du ser ikke, at det er nødvendigt, at du får en professionel snedker eller tømrer til at gøre det. Og ja, du ved da godt, at du sikkert kommer til at betale meget mere for båndpudseren, end du skulle betale en håndværker for at gøre arbejdet. Men her er dit argument for at give dig selv en båndpudser som en slags forsinket julegave, at der vil komme andre projekter i huset, hvor der bliver brug for en båndpudser – og så er der jo også lige det her element, der hedder tilfredsstillelsen over selv at have udført et flot stykke arbejde. Især det sidste kan ingen betale for. Så udgiften til en båndpudser er absolut legitim.
Operation køkkenbord
Nu er der bare lige det ved hele ”operation køkkenbord og båndpudser”, at du ikke ved så meget om båndpudsere. Du ved allerede nu, at den, du skal købe, skal være håndholdt. Og dermed har du allerede indkredset hvilken type båndpudser, du kan købe. Du ved også, at du ikke er det stærkeste menneske i verden. Så det skal helst være en båndpudser, som ikke er særlig tung. Men mere end det? Intet. Jo, du ved også, at en båndpudser skal have sandpapir, så den kan slibe. Men her stopper det også med din viden om båndpudsere. Du har dog set billeder af båndpudsere, når du har googlet efter dem. Og du kan se, at der findes forskellige typer. Men du bliver ikke ret meget klogere, når du så går ind for at læse produktbeskrivelserne, som de forskellige båndpudsersælgere skriver på deres sites.
Afsted til byggemarkedet
Der er ikke anden udvej for dig. Du må simpelthen besøge et byggemarked og få noget mere at vide om båndpudsere. Det vil måske også være ret fornuftigt lige at få lov til at holde på en båndpudser. Du identificerer derfor, hvor det nærmeste byggemarked ligger. Du kan se, at der faktisk er tre forskellige byggemarkeder i det område, som du bor i. Det var du slet ikke klar over. Byggemarkeder er jo ikke der, hvor du handler hver dag.
Du laver en plan: Du skal bruge de næste tre weekender på at se på båndpudsere i byggemarkederne. Og så skal du bruge den efterfølgende weekend på at købe den bedste båndpudser, du har fundet – og som du forstår bedst. Og når det er gjort, så kan du bruge den efterfølgende weekend på at få pudset køkkenbordet, så det kan blive flot igen.